Мозайките върху Блок 15 до Старото кметство на район Тракия

Автори: Трифон Неделчев, Александър Балдев и Маргарита Томова

Дата: 80-те години на ХХ в.

Всяко от двете мозаечни пана представлява абстрактна композиция от неправилни геометрични форми. Мозайката е положена с циментов разтвор върху бетонна основа. Техниката на изпълнение е opus tessellatum. Използваните тесери са в осем цвята: бяло (мрамор), сиво-черно, сиво, сиво-зелено, охра (варовик), червено, оранжево, синьо (смалт); размерите на тесерите варират от 1,5 х 1,5 см до 5 х 5 см.

Пловдив, Блок 15 в район „Тракия“. Антон Чалъков/ФБН, 2021

Блок 15 в район „Тракия“, в Пловдив.

Линк към Google Maps:

Трифон Неделчев

Трифон Неделчев,
снимка: личен архив

Скулпторът Трифон Неделчев е роден през 1945г. в пловдивското село Марково. Завършва специалност „Скулптура” във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Изявява се активно в българския художествен живот от 80-те години на ХХ век. От 1992г. живее и работи в Лайпциг, Германия и участва в голям брой експозиции. Работи доминиращо в техниката на акварела. Работи в сътрудничество с „Freien Schule für Künstlerisches Gestalten“ в гр. Баденвайлер, Баден Вюртемберг. Произведения на художника се намират в НХГ, в ГХГ- Пловдив и други галерии в България. Негови творби са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Ливан и САЩ.

Александър Балдев

Александър Балдев
снимка: личен архив

Александър Балдев е роден през 1933 година. Завършвайки „Стенопис“ при проф. Георги Богданов във ВИИИ „Н. Павлович“ (дн. НХА), той се превръща в една от изключително колоритните и дейни фигури в артистичния климат на града под Тепетата. Работи в областта на кавалетната живопис, реставрацията, иконописта и монументалните изкуства. От началото на 70-те години участва активно в художествения живот. Умира през 1990г. в Пловдив.

Маргарита Томова

Маргарита Томова
снимка: личен архив

Маргарита Томова е родена в София. Завършва ВИИИ „Н. Павнович“ (дн. НХА), специалност „Керамика“, през 1970 г. при проф. Венко Колев. От 1981 г. Участва във всички национални изложби на приложното изкуство, както и в колективни експозиции в Германия, Русия, Италия, Франция. Член на СБХ от 1983 г. Работи на свободна практика в сферата на декоративната керамика и монументалните изкуства. Автор на монументални реализации в Пловдивски регион, в колектив с Трифон Неделчев.

Галерия

Copyright © 2021 - Balkan Heritage Foundation | Customized by Anton Chalakov