мозайка Юрий Гагарин от Кръговото кръстовище при Панаира

Автор: Йоан Левиев

Дата: 1970 г.

Размери: 8,00 м х 2,90 м

Мозаечното пано се намира североизточно от кръговото кръстовище на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „България“, в съседство с Международния панаир Пловдив. Разположено е върху изградена за целта монолитна конструкция, чиято височина е близо три пъти по-малка от ширината, а лицето на паното е ориентирано към кръстовището.

Представена е мъжка фигура с антична прическа и облекло – древногръцкият герой Икар, който, за да се спаси от Минотавъра на о. Крит, полита с направените от баща му Дедал крила. Над дланта на лявата му ръка в кръгъл отвор е поместен немозаечен елемент – тондо с популярния портрет на Юрий Гагарин в скафандър, а под нея в три реда са изписани датите на раждането, на първия полет в Космоса и на смъртта на Гагарин.

Мозайката е изпълнена в своеобразен opus tessellatum. За тесерите е използван естествен камък в пет цвята: червено, бяло, охра, светлосиво, тъмносиво. Повечето тесери са ръчно сечени, с неправилна форма, с размери на страните от 2 до 8 см, някои дори и по-големи.

Мозайката е редена от изпълнители, вероятно на място върху специално изградената за нея основа.

Линк към Google Maps:

Галерия

Copyright © 2021 - Balkan Heritage Foundation | Customized by Anton Chalakov